Nederland is weer in de ban van asperges. Over het witte goud doen vele mythes en misverstanden de ronde. De zin en onzin over asperges.
De ene asperge is de andere niet. Er zijn uiteraard witte en groene asperges, maar ook paarse en wilde. Onder de grond blijven asperges wit. Boven de grond maken ze onder invloed van licht chlorofyl aan, de stof die ook spinazie groen maakt. Voor zowel onder als boven de grond worden verschillende rassen gebruikt. De grootste kans op wilde asperges loop vanaf half april in de duingebieden.
Oordeel: niet waar.
Hierboven: witte, groene en paarse asperges.
Urine kan na het eten van asperges eigenaardig ruiken. Asperges bevatten asparagusinezuur en dat wordt in het lichaam afgebroken tot verschillende zwavelhoudende stoffen met een eigenaardige geur. Overigens ruikt 60 procent van de mensen niets bijzonders op de wc. Een bepaald chromosoom bepaalt wie de typische aspergegeur wel en niet kan ruiken.
Oordeel: waar (maar niet iedereen ruikt het).
De beste manier om asperges te bereiden vind ik sous-vide (garen in een waterbad van 88 graden). Maar niet iedereen heeft een vacumeermachine en een sous-vide-apparaat in huis.
Wat wel in bijna elke keuken te vinden is: een magnetron. Daarmee kun je verbazingwekkend goed asperges koken. In zijn boek De Dikke van Dam beschrijft culinair journalist Johannes van Dam hoe hij eerst de schillen en kontjes kookt, om de asperges vervolgens in dat vocht te bereiden. “Ik leg ze zelf in een glazen cakevorm, gier er het kookvocht overheen, en kook ze in de magnetron zo, dat een mes er net makkelijk in gaat.”
Oordeel: grotendeels waar.
Deze mythe duikt elk voorjaar weer op (en daar draag ik mijn steentje aan bij). De lijst van voedingsmiddelen die de geslachtsdrift zouden stimuleren gaat van ei tot aardbei. Ook wijn staat op de lijst, omdat het niveau van het mannelijk geslachtshormoon testosteron ervan zou stijgen. Allemaal onzin, want geen van deze producten bevat libidoverhogende stoffen. Een asperge lijkt op het mannelijke geslachtsdeel; meer dan een associatie is het niet.
Oordeel: onwaar.
Hierboven: wilde asperges.
"Fijn dat je er bent is de beste voorbereiding op het mantelzorgschap."- Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie
"Fijn dat je er bent. Belangrijk om te lezen, belangrijk om tegen je naasten te zeggen."- Frank van der Lende, radiopresentator
"Fijn dat je er bent is een boek dat niet alleen voor mantelzorgers lezenswaardig is, maar ook voor mensen die in de toekomst mantelzorg zullen ontvangen. En dat kan iedereen zijn."- Maarten van Ooijen, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Neem vrijblijvend contact op voor beschikbaarheid en prijzen