Ik ben Tijn en ik schrijf en spreek over voeding, gezondheid en klimaat.

Tijn in dertig seconden:

Mijn doel is jou te helpen om gezondere keuzes te maken. Dat doe ik in de eerste plaats door de strijd aan te gaan met alle onzin die er over gezondheid wordt verteld. Zelfuitgeroepen gezondheidsgoeroes roepen maar wat over superfoods, antioxidanten en omega 3-olie. En de voedingsindustrie en fabrikanten van supplementen bedenken de gekste dingen om geld mee te verdienen.

Onze maatschappij wordt wel obesogeen genoemd. We zitten de hele dag achter een beeldscherm (overdag Teams, ’s avonds Netflix) en op elke hoek van de straat is een ongezonde hap verkrijgbaar. Ongezond eten is vaak ook nog eens goedkoper dan het gezondere alternatief.

Als gedragsdeskundige onderzoek ik hoe je je tegen al die verleidingen kunt wapenen. Als je minder wilt snoepen, begin met een snoeploze ochtend en breid dat uit. Als je wilt hardlopen, zet de avond van tevoren je hardloopschoenen naast je bed klaar.

Maar ook aan de beste intenties zitten grenzen. Daarom vind ik dat onze omgeving moet veranderen. Nee, we hoeven niets te verbieden. Er mogen alleen best wat méér gezondere alternatieven bij. Daar ligt een belangrijke taak voor de industrie, maar ook voor de overheid en de politiek.

Samen maken we Nederland elke dag een beetje gezonder.

Tijn in drie minuten:

Ik ben gaan schrijven over gezondheid dankzij Angela Merkel. De toenmalige bondskanselier vertelde in een interview dat ze regelmatig minder dan drie uur per nacht slaapt. Ik dacht: dat wil ik ook kunnen! Daarom ben ik op zoek gegaan naar het geheim van Angela Merkel.

Merkel miracle

Helaas kwam ik er snel achter dat de Merkel miracle niet bestaat. Wel zijn er kleine dingen die je kunt doen -en vooral laten- waardoor je beter in je vel zit. Mijn persoonlijke zoektocht naar een gezonder leven leidde tot mijn eerste boek: Dit Boek is Gezond.

Van een eerste boek kwam een tweede, dat ik samen met huisarts Rutger Verhoeff schreef. In Kusje Erop gaan we op zoek naar de waarheid achter 70 gezondheidsmythes. Van grootmoeders waarheden, tot adviezen van dr. Google. Ja, je hart kan breken van liefdesverdriet. Nee, je wordt niet autistisch van een vaccinatie. En een ui naast je bed doet niets tegen verkoudheid.

AD en NU.nl

Ik schrijf boeken en daarnaast heb ik mijn eigen rubrieken bij AD (Koken & Weten en Sporten) en NU.nl (Gezond of niet). Ik vertel regelmatig op radio en televisie over gezondheid, ik geef presentaties en gastcolleges over wetenschapsjournalistiek.

Gezondheid vind ik een fascinerend onderwerp. We zijn het allemaal, of in ieder geval ooit geweest. En we willen het allemaal blijven. Toch blijkt het zo ingewikkeld om gezonder te leven en vooral: dat vol te houden.

Ik vroeg me af: wat kan ik doen om te helpen gezondere keuzes te maken? Duidelijk is dat er meer nodig is dan kennis. Simpel gezegd: we wéten dat we meer moeten bewegen en minder moeten snoepen en snacken, maar hoe kan het dan dat we het niet doen?

Postacademische opleiding gedragsverandering

Ik wilde het antwoord weten en daarom zegde mijn baan als hoofd marketing en communicatie op bij de zorgverzekeraar waar ik werkte. Om meer te leren over voeding, ging ik naar het gerenommeerde Institut Paul Bocuse in Lyon en naar Le Cordon Bleu. Over gedragspsychologie leerde ik tijdens de postacademische opleiding gedragsverandering. En here we are.

Het was wel bij die zorgverzekeraar waar ik zag hoe het met ‘onze gezondheid’ is gesteld:

  • 11 procent van de wereldbevolking heeft honger.
  • En wereldwijd kampt 30 procent met overgewicht.
  • In Nederland verdubbelen de zorguitgaven tot 174 miljard euro in 2040.
  • Als COVID iets heeft aangetoond, is het dat we niet alleen naar artsen en moeten kijken. We zullen zelf ook iets moeten doen.

Maar gezonder leven, hoe doen we dat? Er wordt zo veel onzin over gezondheid verteld. De ene zelfuitgeroepen gezondheidsgoeroe roept nog gekkere dingen dan de ander. We eten superfoods, slikken pillen en plannen de week zo vol yogasessies dat je er bijna stress van krijgt.

De gezondheidsparadox

En daar zit precies de denkfout. De gezondheidsparadox. We zijn te gefocust op gezondheid. We zijn véél teveel met gezondheid bezig. Het gaat niet om toevoegen van gezondheid. Van lijnzaad, een yogales en een visoliecapsule word je niet gezonder. Gezondheid zit niet in een potje. Die zijn er vooral voor jouw gemoedsrust en daar verdienen fabrikanten lekker aan.

In plaats van de ongezonde focus op gezond, kunnen we veel beter kijken naar wat ongezond is. Laten we daar een beetje minder van doen. Minder zitten, een glas minder alcohol, een dag minder vlees. Minder stress, wie wil dat nou niet?

Gezondheidsmythes

Mij wordt vaak gevraagd of ik alleen maar gezond leef. Drink jij wijn? Eet je wel eens een frietje? Zeker! En ik geniet ervan. Wat ik probeer is 80 procent gezond te doen. Voor een gezonde routine zijn twee zaken van belang:

Ten eerste: Voor jou en mij als individu is eerlijke informatie van belang. Over gezondheid wordt de grootst mogelijk onzin verteld. Het gros van wat bij gezondheidswinkels wordt verkocht (van vitaminepillen tot afvalpoeders) is klinkklare onzin. Detox-sapjes zijn bullshit. Nog erger wordt het als je denk dat het gezond is, maar dat helemaal niet zo is. Zoals met kokosvet (nee, kokosvet is NIET gezond). Dit is waarom ik strijd tegen gezondheidsmythes. Daarom pak ik fabrikanten en bloggers aan.

Ten tweede: onze omgeving heeft extreem veel invloed op de keuzes die we maken:

  • Een kind van twee te dikke ouders heeft vier keer meer kans om zelf ook te zwaar te worden.
  • Als je in op straat een reclame ziet voor een hamburger en je krijgt daarna de keuze uit verschil­len­de producten, is de kans groter dat je kiest voor een hamburger.

Daarom ben ik voorstander van meer gezonde keuzes. Op straat, op school, in de kantine, in de supermarkt. Ongezond eten is niet alleen overal verkrijgbaar, het is ook goedkoop. Dat moet anders: meer gezonde en betaalbare keuzes. Iedereen die dat afdoet als betutteling, moet zich schamen. Politici voorop.

Klimaat en duurzaamheid

Beter leven is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor het klimaat. Minder vlees is goed voor jou en voor de planeet.

Ik vreet me door wetenschappelijke onderzoeken heen. Vraag artsen het hemd van het lijf. En het allerleukste vind ik: zelf experimenteren. Ik ben mijn eigen proefkonijn en stel mijn lichaam ter beschikking aan de gekste experimenten. Daarvan doe ik verslag op social media.

Ik vind het leuk om mijn passie met je te delen. Laat weten wat je ervan vindt.

Contact

Neem voor vragen, samenwerkingen en boekingen contact op via contact@tijnelferink.nl.

voorwaarden & privacy