Fermenteren kun je leren: zelf sambal maken

door | 4 aug 2022

Sambal is lekker. Maar weet je wat nog veul lekkerder is? Gefermenteerde sambal.

Er is weinig leuker dan zelf fermenteren. Bij fermentatie maken (onder andere) bacteriën een product gezonder, langer houdbaar en vooral: lekkerder.

Of zoals Meneer Wateetons zegt: “Druiven zijn lekker, wijn is lekkerder. Niks mis met melk, maar yoghurt is beter.”

Zo maak ik zelf spotgoedkoop probiotica. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het fermenteren. En ja, dus ook sambal. Ik maakte sambal met pepers, tomaten, kardemom, steranijs. Het enige dat je nodig hebt is een zogenoemde starter: levende bacteriën. Een scheut yoghurt, wat vocht uit een zak zuurkool of een fijngemalen pil probiotica.

(De tekst gaat verder onder de foto…)

Je kunt een pot gebruiken, ik gebruikte een vacumeermachine. Moet je kijken hoe bol die zak na een paar weken staat! En het allerbelangrijkste: what the fork zo lekker.

Dit heb je nodig:

  • 10 rode pepers
  • 2 tomaten
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • 15 gram suiker (geen zorgen: de bacteriën zetten suiker grotendeels om)
  • 25 ml olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie)
  • 2 procent zout (niet minder!)

Zo maak je het:

  • Maal de ingrediënten in een staafmixer/ keukenmachine fijn.
  • Laat de sambal in een pan zachtjes inkoken.
  • Laat de sambal op kamertemperatuur komen en voeg dan de starter toe.

Over fermenteren zijn al prachtige boeken geschreven. Ik kan Over Rot van Meneer Wateetons van harte aanbevelen: