Meer mensen kiezen voor een naturabudgetpolis: ‘Maar dat is niet zonder risico’s’

door | 31 dec 2021

Meer Nederlanders kiezen dit jaar voor een naturabudgetpolis. Een op de tien overstappers kiest op dit moment voor zo’n uitgeklede naturapolis, ziet vergelijkingssite Independer. Maar dat is niet zonder risico.

De naturabudgetpolis Ziezo selectief is 4 euro per maand goedkoper dan Ziezo basis. En ook de naturabudgetpolissen van ProLife en Zekur zijn scherp geprijsd. Dat maakt ze populair, ziet Independer. Een op de tien Nederlanders die via Independer overstapt, kiest voor een naturabudgetpolis. Voorgaande jaren was dat bijna een op twintig.

,,Het lijkt aantrekkelijk”, erkent Bas Knopperts expert zorgverzekeringen bij Independer. ,,Maar met zo’n naturabudgetpolis kun je maar bij een beperkt aantal ziekenhuizen binnen Nederland geholpen worden. Dat geldt overigens uitsluitend voor geplande zorg, niet voor spoedeisende zorg.”

Komend jaar minder ziekenhuizen
,,Zorgverzekeraars contracteren voor hun naturabudgetpolis minder ziekenhuizen dan voorheen”, licht Knopperts toe. ,,Voor dit jaar was ongeveer een derde van de ziekenhuizen niet gecontracteerd, voor komend jaar zit dat al op 44 procent van de ziekenhuizen.”

Zo contracteerde Achmea voor de naturabudgetpolissen 5 ziekenhuizen minder dan voor dit jaar. Hoewel er 4 ziekenhuizen bij komen, gaan er ook weer 9 af, waaronder Medisch Centrum Twente in Enschede, het Alrijne Ziekenhuis in Leiden en Leiderdorp en het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Goes en Vlissingen. Ook verzekerden van Zekur van Univé kunnen komend jaar bij minder ziekenhuizen terecht. Consequentie is dat ze bij bijna de helft van de ziekenhuizen mogelijk moeten bijbetalen.

Risicovolle polis
Ook de Consumentenbond waarschuwt voor de naturabudgetpolis. ,,Het is een risicovolle polis”, zegt Babs van der Staak. ,,Kies er alleen voor als je je goed hebt geïnformeerd, zodat je de keuze heel bewust maakt.”

Een naturabudgetpolis kan volgens de Van der Staak verstandig zijn voor wie weinig zorgkosten verwacht of genoegen neemt met een beperkte keus aan ziekenhuizen. ,,Dan kun je geld besparen met een budgetzorgverzekering. Maar je moet daarbij wel heel goed op de kleine lettertjes letten, anders kun je voor onverwacht hoge kosten komen te staan.”

Uitgeklede naturapolis
De naturabudgetpolis is wat betreft keuze uit ziekenhuizen een uitgeklede naturapolis. Zorgverzekeraars sluiten contracten met zorgaanbieders. Bij een naturapolis wordt alleen zorg geleverd door zorgverleners waarmee de zorgverzekeraar een contract heeft, volledig vergoed. Het kan zijn dat verzekerden zelf moeten bijbetalen voor zorg geleverd door zorgverleners zonder contract.

Independer benadrukt dat een naturabudgetpolis niet hetzelfde is als een prijsvechter. ,,De prijsvechters van de bekende zorgverzekeraars zijn vaak naturapolissen”, zegt Knopperts. ,,Met een naturapolis kun je komend jaar in principe bij alle ziekenhuizen terecht. Uitzonderingen zijn sommige gespecialiseerde klinieken, zoals afkickklinieken.”

Wat voor soorten zorgpolissen zijn er eigenlijk?
– Met een restitutiepolis heb je volledig vrije zorgkeuze en kan je bij elke zorgverlener terecht. De premie is hiervan vaak hoger.
– Een naturapolis is lager in prijs, maar daar staat tegenover dat je alleen bij gecontracteerde zorgverleners terecht kunt. Ga je naar een zorgverlener zonder contract? Dan kan het zijn dat je een deel moet bijbetalen.
– Een combinatiepolis is een combinatie tussen bovenstaande. Voor en deel heb je vrije zorgkeuze, maar je kunt er niet vanuit gaan en in sommige gevallen moet je iets bijbetalen. De premie is wel lager dan die van een restitutiepolis.
– De naturabudgetpolis waar het in dit artikel over gaat, is een uitgeklede variant van een naturapolis. Er zijn minder gecontracteerde zorgverleners (meestal ook minder ziekenhuizen), waardoor de polis nog goedkoper is.

Dit artikel verscheen in AD.